HSP Consense Amsterdam

Kenmerken van hooggevoeligheid.

Hooggevoelige mensen zijn door hun aanleg veel gevoeliger dan de meeste mensen. Nu heeft iedereen wel een bepaalde gevoeligheid, maar 'Highly Sensitive Persons' (oftewel HSP's) hebben dat zoveel meer dan gemiddeld, dat ze er in hun leven veel problemen mee kunnen hebben. Zoveel, dat het de kwaliteit van hun leven aantast.

Zo voelen hooggevoelige mensen verdriet van anderen vrijwel onmiddellijk aan. Ook worden bijvoorbeeld boosheid, een slecht humeur, niet-acceptatie en een slechte verstandhouding of sfeer feilloos geregistreerd. Bewust en onbewust. Dit heeft direct invloed op het gevoel van welzijn van de hooggevoelige. Voor hun eigen welbevinden zijn sensitieve kinderen, vrouwen, mannen sterk afhankelijk van hoe anderen zich voelen en gedragen.

Deze fijngevoelige mensen kunnen dan ook flink in de weer zijn een goede sfeer of verstandhouding te scheppen of het anderen naar de zin te maken. Daarbij kunnen ze veel van zichzelf vergen.

Ze bespeuren subtiele veranderingen in temperatuur, geur, geluid of licht veel eerder en sterker dan anderen. Ook kunnen ze in de regel slecht tegen sterke prikkels als harde muziek, herrie en druk(te). Veel van hen hebben het echt nodig dat ze zich van tijd tot tijd terug kunnen trekken op een eigen 'eilandje', waar ze alleen kunnen zijn.

Veel hooggevoelige mensen hebben in de loop van hun leven gemerkt dat ze nogal eens niet geaccepteerd worden zoals ze nu eenmaal zijn. Als kind kregen velen vaak te horen: 'Wees niet zo overgevoelig' 'Huilebalk'  'Trek het je niet zo aan' of  'Doe gezellig mee'. Soms werden ze flink gepest. Bijna altijd voelden ze sterk mee met anderen. Vaak hadden ze meer dan eens het gevoel: 'Was ik maar anders' en 'Waarom ben ik niet gewoon zoals anderen?'