HSP Consense Amsterdam

Onderliggende problemen.

Het valt zeker niet uit te sluiten dat veel problemen zoals faalangst, onzekerheid, depressies, overmatig alcoholgebruik, verslaving en zelfs zelfdoding niet 'opgelost' konden worden, omdat het onderliggende feit, nl. hooggevoeligheid, niet herkend werd. Veel eeuwig kwellende vragen die nabestaanden na zelfdoding van een geliefde hebben, vinden hun antwoord in het feit dat hun kind of ouder of partner een 'HSP'was.

Ook de omgeving van een hooggevoelig iemand kan het er moeilijk mee hebben. Het is niet altijd eenvoudig met een hooggevoelig iemand samen te leven. Ouders van een hooggevoelig kind, partners van een hooggevoelig persoon, kinderen van een hooggevoelige ouder weten wat het is. Omgaan met iemand die zo fijngevoelig is, kan een wereld van onbegrip en frustratie voor beide worden.

Zich thuis voelen.

Het lijkt erop dat HSP's meestal zachtaardige gevoelige mensen zijn, die moeten functioneren in een wereld waar ze zich niet goed thuis voelen en die naar hun gevoel de 'hunne' niet is. Een wereld die voor hen te hard, te grof en te druk is. Een wereld die hun fijngevoeligheid en subtiliteit niet begrijpt. En aan wie ze dat vaak ook niet goed duidelijk kunnen maken. Dat kan ze heftig en emotioneel maken.